Ostatní

Začal boj o Android mezi Google a Oracle

Tento týden v San Francisku začal ostrý soudní proces mezi společnostmi Google a Oracle. Vše začalo 12. srpna 2010, kdy firmu Sun, vlastníka a tvůrce programovacího jazyka Java, odkoupila společnost Oracle. Ta následně podala žalobu na Google kvůli porušení autorských práv a patentů a jako odškodné žádala finanční náhradu ve výši 6,1 miliard dolarů.

Až dosud mezi těmito společnostmi probíhaly menší soudní tahanice, během nichž bylo na Google vznesených více než 900 podání. Ten se bránil nakupováním velkého množství patentů od IBM, zaměstnáním některých bývalých zaměstnanců Javy a odkupem Motorola Mobility. Tato fakta spolu s prohlášením některých patentů Oracle za neplatné způsobily, že konečná žaloba zněla následovně: Google má za zkopírování 37 API a dalších 11 zdrojových kódů zaplatit 30 milionů dolarů. Tato částka by pro Google určitě nebyla likvidační, no hrozba nových licenčních poplatků by se mohla odrazit na zvýšené ceně nových smartphonů s Androidem.

Google na svou obranu uvádí fakt, že nekopíruje celý programovací jazyk, jen jeho aplikaci. Samotné Java aplikace pak spouští ve vlastním prostředí s názvem Darvik, které je založeno na již ukončeném projektu open-source verze Javy s názvem Apache Harmony.

Samotný výsledek soudu by veřejnost měla dozvědět do dvou měsíců. Pokud v tomto sporu uspěje Oracle, může to povzbudit i další společnosti na vyvolání nových soudních sporů.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru