InternetOstatní

Google spouští nové cloudové úložiště

Po dlouhých měsících spekulací o tom, zda společnost Google přijde na trh s vlastním cloudovým úložištěm přichází odpověď v podobě nové služby Google Drive, která by měla začít svůj provoz již tento týden.

Tato služba nabízí zdarma přístup k Vašim souborům libovolného typu do kapacity 5 GB. Google Drive bude také úzce propojen se současnými službami Google Dokumenty, Picasa, Gmail nebo sociální sítí Google+, nahrané soubory tak budete moci sdílet veřejně nebo s osobami dle Vašeho výběru, tyto soubory budou moci v reálném čase komentovat nebo upravovat.

Užitečnou vlastností služby je otevírání souborů více známých aplikací, jako například Photoshop nebo Adobe Illustrator bez nutnosti jejich instalace. K dispozici také bude 30-ti denní historie změn v dokumentech, proto budete moci všechny nechtěné změněné soubory obnovit do původního stavu. Mezi další přívětivé vlastnosti patří rozpoznávání tváří na fotografiích, rozpoznání textu na fotografii a jeho úprava pomocí Google Dokumentů, nebo možnost pro vývojáře integrovat Google Drive do jejich aplikace.

Pro zjednodušení práce je aktuálně k dispozici i samostatná aplikace pro smartphony s operačním systémem Android, po plném spuštění služby přibudou i aplikace pro platformy Windows, Mac a iOS. Pomocí nich budete moci ukládat soubory do služby jejich přemístěním do speciální složky v systémových Dokumentech, nebo nastavit offline přístup.

Spolu s uvedením Google navýšil úložný prostor služeb Dokumenty na 5 GB a Gmail na rovných 10 GB. Uživatelé, kteří si budou chtít prostor disku rozšířit, budou mít k dispozici různé kapacity od 25 GB do 16 TB, které jsou zpoplatňovány měsíčními poplatky v rozmezí 2,5 až 800 dolarů.

Oficiální stránky Google Drive najdete na adrese www.drive.google.com.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru