InternetSoftware

Dvanáct novinek v prohlížeči Opera 12

V dnešních ranních hodinách vyšla v pořadí dvanáctá verze prohlížeče Opera. V tomto článku si shrneme 12 nejlepších novinek a vylepšení.

Z hlediska výkonu uživatele potěší rychlejší start s více kartami. Zatímco v minulosti byl čas načítání programu přímo úměrný počtu otevřených karet, v nové verzi je čas načítání stejný bez ohledu na to, kolik karet se otevírá spolu s programem.

V případě že jeden z Vašich pluginů zaznamená chybu a ukončí se, Opera poběží v samostatném procesu dále, a obnovením stránky docílíte opětovné načtení pluginů. Je to poměrně moudrý krok, protože pády Opery byly až v třetině případů způsobeny právě nestabilními pluginy.

Opera 12 přichází i s experimentální podporou pro WebGL a hardwarovou akceleraci. Na výběr máte zapnutí této funkce pouze pro stránky nebo pro celé rozhraní prohlížeče. V závislosti na Vaší grafické kartě a operačním systému tak můžete docílit vyšší výkon a rychlejší vykreslování prohlížeče a stránek. Aktuální stav této funkce zobrazíte po zadání spojení opera:gpu do adresního řádku.

Po zadání výrazu opera:cpu zobrazíte aktuální vytížení Vašeho procesoru a stav všech procesů přiléhajících k prohlížeči.

Vývojáři také zapracovali na účinnějším načítání skriptů, obrázků a CSS, co se v konečném důsledku opět projeví v rychlejším načítání požadované stránky.

Rychleji se připojíte i ke stránkám se zabezpečením HTTPS. Opera díky analyzácii jednotlivých spojení poskytuje rychlejší navázání spojení se serverem.

Prohlížeč podporuje už 55 jazykových mutací, v této verzi byla přidána podpora pro jazyky jako Arabština či hebrejština, ve kterých jsou texty psané směrem zprava doleva.

Jelikož počet webů se standardem HTML5 stále roste, byla přidána podpora pro vykreslování CSS3, přístup ke kameře či funkci Drag and Drop (Táhni a pusť).

Pokud používáte konkurenční Firefox, jistě budete znát funkci Personas, která umožňuje „obléct“ prohlížeč do libovolné grafiky. Podobnou funkci najdete už i v Opeře. Instalace zabere jeden klik a pokud se Vám zvolené téma nebude líbit, můžete ji hned po instalaci změnit na jinou.

Vaše soukromí na webu zvýší zapnutí možnosti Do Not Track, která požádá navštívené stránky o to, aby nesledovali Vaši aktivitu.

Zlepšení se dočkal i adresný panel, který díky několika vylepšením zobrazuje přesnější a relevantnější navrhované stránky.

Dvanácté vydání opery je již dostupné v 32 i 64bitové verzi pro všechny platformy (Windows, Mac a Linux). Aktualizaci můžete provést přímo přes prohlížeč nebo stažením Opery 12 z její oficiální stránky.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkontrolovat také
Zavřít
Tlačítko zpět nahoru