InternetSoftware

HP uvolnila svůj systém WebOS jako open-source

Hewlett-Packard splnila svůj loňský slib, a uvolnila svůj operační systém webOS jako open-source projekt. Co můžeme od tohoto systému očekávat v budoucnosti?

Po akvizici vývojáře systému, společnosti Palm, v červnu 2010 a výprodeji všech tabletů HP TouchPad za 99 dolarů se HP opět všemožně snaží oživit tento systém. Pod novým názvem Open webOS, který má mimo jiné naznačovat otevřenost platformy, vydala společnost HP betaverzi systému určeného pro vývojáře v systému Ubuntu, a také speciální vývojové prostředí OpenEmbedded, které bude sloužit k snadnější optimalizaci webOS pro budoucí zařízení.

Programový kód tohoto systému, který je složen z 450 tisíc řádků,  je dostupný vývojářům pod licencí Apache 2.0. Mezi hlavní součásti systému patří webOS Manager, který je spustitelný v OS Ubuntu a je schopen emulovat platformu ARM, základní uživatelské rozhraní a aplikace webOS. Také byla přidána podpora pro aplikace vytvořené v javascript platformě Enyo.

Pokud máte o zdrojový kód systému zájem, můžete si ho stáhnout na stránkách GitHub.com, na které zve HP všechny vývojáře, kteří chtějí diskutovat nad chybami či vylepšeními systému.

Do konce tohoto měsíce se dočkáme ještě jedné betaverze, která bude zveřejněna již pod značkou společnosti Gram. Aktuální informace o systému najdete i na stránce OpenwebOSProject.org.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru