HardwareSoftware

Ruský startup pracuje na emulátore x86 aplikácií pre procesory ARM

Spoločnosť Elbrus Technologies prichádza so zaujímavým projektom v podobe emulátora aplikácií platformy x86 na procesoroch ARM, ktorý umožní tieto aplikácie spustiť bez zložitého prepisovania kódu či rekompilácie.

Elbrus Technologies tak vychádza v ústrety programátorom, ktorých v súčastnosti čaká ťažká úloha. Tí sa totiž pri čoraz väčšom rozširovaní platformy ARM v zariadeniach poháňaných systémom Android či budúcom Windows RT musia rozhodnúť, či svoje aplikácie ponechajú funkčné len na procesoroch AMD a Intel, alebo začnú s ich portovaním pre ARM. Tento proces zahŕňa okrem iného aj zložité ladenie a prepisovanie kódu, no a práve tohto problému by nás ruskí vývojári chceli zbaviť pomocou svojho emulátora.

Navyše, už dávnejšie je známe, že ARM si okrem domácich zariadení vďaka spoločnostiam HP a Dell razí cestu aj v serverovej sfére, a to najmä vďaka svojej nízkej spotrebe elektrickej energie, ktorá výrazne ušetrí náklady prevádzkujúcich spoločností.

Momentálne je ich pozornosť upriamená na Linuxové systémy, kde je už možné emulovať 50-60% fukcionality procesorov platformy x86. Do finálneho uvedenia prvej verzie, ktoré je naplánované na roky 2013/2014 by sme sa tiež mali dočkať podpory pre aplikácie operačného systému Windows.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru