HardwareZajímavosti

Nokia v rebríčku výrobcov smartfónov opäť klesla

Spoločnosť IDC zverejnila rebríček najväčších výrobcov smartfónov a mobilných telefónov.  Väčšina firiem si oproti minulému roku polepšila, našli sa však aj značky, ktorých predaj klesá.

Medziročný počet predaných smartfónov dosiahol číslo 444,5 miliónov, čo znamená nárast o 2,4% oproti minulému roku. Hlavnými ťahúňmi tohto roka sa stali spoločnosti Samsung a Apple.

Za posledný kvartál si spoločnosti počínali nasledovne: víťazom rebríčka sa stal Samsung, ktorému sa podarilo predať až o 100,4% viac smartfónov ako v minulom roku. Aktuálny podiel tejto značky činí 31,3 percenta, pričom nemalú zásluhu na tejto skutočnosti má hlavne aktuálna vlajková loď v podobe Samsungu Galaxy S III.

Druhé miesto obsadil Apple s 26,9 miliónmi predaných kusov a medziročným nárastom 53,7%. Veľkú časť zo zariadení od Applu tvoria staršie verzie iPhonu, avšak na posledných číslach sa stihol podieľať už aj iPhone 5.

Na „bronzovej“ pozícii sa umiestnila spoločnosť Research In motion (RIM) vyrábajúca smartfóny Blackberry s poklesom predaja o 34,7%, tesne za ním skončila ZTE s nárastom o 83%. Poslednou spoločnosťou ktorá sa dostala do rebríčka piatich najlepších výrobcov bolo HTC s medziročným poklesom 42,5%.

Z TOP firiem sa však vytratila fínska Nokia, ktorá sa v ňom kedysi zobrazovala pravidelne. Dalo by sa povedať, že práve táto spoločnosť začala so svojim systémom Symbian éru smartfónov, no doby jej najväčšej slávy sú už dávne preč. Práve upustenie od platformy Symbian sa stalo Nokii osudným, nádejou pre ňu však ostávajú nové smartfóny s operačným systémom Windows Phone 8.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru