Site icon Editmax

Bezpečnostní chyba ve VLC umožňuje napadnout Váš PC

VLC logoNejnovější verze oblíbeného multimediálního přehrávače obsahuje bezpečnostní chybu, která při přehrávání videa na internetu umožní vniknout útočníkovi do zařízení.

Zprávu o této chybě publikovala společnost VideoLAN, která stojí za vývojem VLC Playeru. Díky chybě v pluginu ASF, který tento program používá na streamování videí v internetových prohlížečích, může být přehrán speciální soubor, který způsobí přetečení vyrovnávací paměti, pád přehrávače a spuštění libovolného škodlivého kódu.

ASF – Advanced Systems Format je kontejner vyvíjen firmou Microsoft, používaný zejména při streamování hudby a videa pomocí protokolů MMS a RTSP.

Pokud používáte VLC Player, a chcete svůj počítač před podobným útokem ochránit, stačí když vypnete zmíněný plugin ve všech používaných internetových prohlížečích, případně vymažete zdrojový soubor libasf_plugin.dll ze složky C:/Program Files/VideoLAN/VLC/plugins/demux. Tento krok však zamezí přehrávání jakéhokoliv videa které používá ASF plugin, minimálně do doby vydání následující verze (2.0.6), které se už bezpečnostní problém nebude týkat.

Exit mobile version