HardwareInternetZajímavosti

Li-Fi – budoucnost vysokorychlostní komunikace?

lifi-zoneNěmeckým vědcům se úspěšně podařila komunikace mezi dvěma zařízeními s rychlostí 3 GB/s, realizována pomocí světelného systému Li-Fi.

V dnešní době téměř každý z nás využívá alespoň jeden z množství dostupných standardů na bezdrátový přenos informací, jako Wi-Fi, Bluetooth, či starší IrDA. Každý z těchto standardů má určitá omezení, které podnítí vznik nové technologie, a jinak tomu nebylo ani v roce 2011, kdy se sformovalo oficiální Li-Fi konsorcium. Jeho cílem je vytvořit optický komunikační systém zvaný Li-Fi (Light Fidelity) nebo VLC (Visible Light Communication).

Po delším vývoji tohoto standardu se inženýřům z institutu Fraunhofer Henrich Hertz podařilo v laboratorních podmínkách vytvořit prototypy zařízení, které mezi sebou komunikovali rychlostí 3 GB/s, přičemž v běžných podmínkách se rychlost snížila na 500 Mb/s

Zatím není jisté, zda se podobný druh přenosu dostane v budoucnu na trh, jelikož při Li-Fi přenosu nesmí být mezi zařízeními žádná větší překážka, která by zabránila šíření světelných vln. Přesto jsou však cíle Li-Fi konsorcia lákavé – konečná rychlost by měla dosáhnout 30 Gb/s (při této rychlosti by jste si stáhli běžný HD film za 30 sekund) a technologie by mohla být kromě domácností a firem používána i tam, kde nelze nasadit Wi-Fi (např. v letadlech).

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru