Nemoci

6 skupin léků, na které si máte dát pozor

leky-1109I když máte předpis na lék od lékaře, nemusí to znamenat, že tento lék bude pro Vás bezpečný k užívání.

Zjistilo se, že hodně populárních léků na předpis má vážné vedlejší účinky – od krátkodobé nevolnosti, přes bolesti hlavy, až po chronické zápaly, myopatie a srdeční nemoci, či horší…

Táto důležitá informace je často zatajená před pozorností společnosti. Máme pro Vás 6 skupin léků, na které je lepší si dát pozor.

Záměrně se přechovává mýtus, že léky schválené FDA (Americký úřad pro potraviny a léčiva), respektive obdobně jako evropskými a nebo českými úřady jsou mimo jakákoliv rizika.

Aby jste lépe pochopili a měli přehled o této problematice, zde je šest skupin lékaři předepisovaných léků, při kterých by jste měli dvakrát popřemýšlet, než se je rozhodnete používat z důvodů doprovázejících rizik s nimi související.

1. Inhibitory protonové pumpy (PPIs)

Milióny lidí bere PPls na zmírnění symptomů refluxní choroby jícnu – těžkost způsobená pronikáním kyseliny a jídla zpět do jícnu.

Jenže se ukázalo, že PPls jako Nexium (exomeprazole) a Prevacid (lansoprazole) zabraňuje absorbování živit a zamezují produkci potřebných žaludečních šťáv, což může vést k jiným zdravotním potížím.

Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) vydal nejméně tucet upozornění na nebezpečí plynoucí z užívání PPls, které zahrnují zvýšený risk bakteriálního průjmu, nedostatek hořčíku a lámavost kostí.

Dlouhodobé užívání PPls bylo též spojené se zvýšeným rizikem zápalu plic a nezdravého přibírání na váze.

2. Statiny

Na prvom mieste v rebríčku predajnosti liečiv za posledných niekoľko rokov sú statiny, vítané medicínskou spoločnosťou ako druh zázračných liečiv na zvýšený cholesterol a srdcové ochorenia.

Ale populárne lieky ako Lipitor (atorvastatin calcium) a Crestor (rosuvstatin calcium) zvýšili u užívateľov riziko cukrovky, choroby pečene, poškodenie mozgu, zakrpatenie svalov a dokonca aj skorú smrť.

Vedľajšie účinky statinov sú tak závažné, že FDA v poslednom čase rozšírilo oficiálne varovanie na jeho užívanie.

Okrem toho, viac ako tucet štúdií ukázali, že užívanie týchto liekov ako základnú prevenciu na predchádzanie srdečného záchvatu či infarktu pomáhajú málo – ak vôbec. To znamená, že statiny sú medicínsky neužitočné pre milióny inak zdravých ľudí, ktorým sú predpisované.

 

3. Antibiotika

Antibiotiká sú ďalšou skupinou liečiv, ktoré spôsobujú dlhodobé zdravotné problémy bez poskytnutia veľkého, či vôbec nejakého prospechu.

Nezmyselne predpisované pre zdravotné problémy, ktorým často ani nezodpovedajú. Antibiotiká a ich dlhodobé zneužívanie medicínskou vedou spôsobilo veľa infekcií, ktoré sú zhubné a neliečiteľné.

Podľa Shane Ellison, z časopisu The People´s Chemist, tri najnebezpečnejšie v súčasnosti predpisované antibiotiká sú:

Levaquin (levofloxactin)
Vancocin (vancomycin hydrochloride)
Bactrim (trimethoprim a sulfamethoxazhole).
Za veľmi nebezpečný je Ellisonom považovaný tiež quinolones, ktorý je najbežnejšie predpisovaný druh antibiotík.

Dodáva, že antibiotiká ako Cipro (ciprofoxacin), Avelox (moxifloxacin HCL) a Floxin (ofloxacin) môžu spôsobiť vážne a trvalé postihnutia.

4. Neuroleptiká

Jedné z najsmrteľnejších liekov, neuroleptiká, sú bežne predpisované na stavy ako schizofrénia, bipolárna porucha a vážne depresie, ale tiež na „bez-titulované“ zdravotné stavy, napríklad mierne poruchy nálad či každodenné starosti.

Ukázalo sa, že populárne neuroleptiká Seroquel (quetiapine fmarate), Abilify (aripiprazole), Risperdal (risperidone) a Zyprexa (olanzapine) zvyšujú hladinu cukru v krvi, tukov a cholesterolu a podporujú k nadobudnutiu nadváhy.

O to viac znepokojujúce je dlhodobé neurologické a mozgové poškodenie, ktoré môže byť dôsledkom brania neuroleptík.

K tomu ešte môžeme spomenúť vysoko zvýšené riziko metabolického syndrómu, ktoré môže zahrňovať veľké zdravotné problémy ako srdcovocievne choroby alebo cukrovku.

Neuroliptiká sú tak nebezpečné, že štúdium uverejnené v časopise British Medical Journal ich vyhlásilo za viac smrteľné ako terorizmus.

5. Opioidné tabletky tlmiace bolesť

Farmaceutické lieky boli oficiálne prehlásené za hlavnú príčinu smrti v Amerike. Vedúcu funkciu majú práve opioidné pilulky na tíšenie bolesti ako Vicodin (hydrocodone bitartrate a acetaminophen), OsyContin (oxycodone HCl), Percocet (osycodone a acetaminophen), kodeín a morfium.

Podľa štúdií Brandeiskej univerzity v Massachusetts, lekárske recepty na bolesť tíšiace tabletky sú dnes zodpovedné za väčší počet prípadov smrteľného predávkovania sa v porovnaní s heroínom alebo kokaínom.

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vyhlásilo epidémiu v reakcii na zvyšujúce sa množstvo predpisovaných liekov proti bolesti so smrteľnými následkami.

6) Selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu (SSRIs)

Antidepresíva Prozac (fluoxetine, Zoloft (sertraline, /axil (paroxetine) a Lexapro (escitalopram) sú medzi nami už roky. Avšak nebezpečenstvo ich užívania dostáva typicky oveľa menej pozornosti ako by si zaslúžilo.

vedlejší účinky, zahrnují sklony k sebevraždě, sexuální dysfunkci, gastrointestinálne krvácení a srdeční onemocnění, jsou jen malým kouskem ledovce, keď hovoríme o vedľajších účinkoch SSRIs.

V niektorých prípadoch, SSRIs môžu v podstate zhoršiť depresívne stavy, čo môže u niektorých jednotlivcov viesť k násiliu.

Zdroj

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkontrolovat také
Zavřít
Tlačítko zpět nahoru