OstatníZajímavosti

Přidaná sekunda způsobila výpadky některých webů

Minulou sobotu se kvůli zpomalování zemského otáčení přidala k času tzv. skoková sekunda, která způsobila problémy s provozem některých známých internetových stránek.

Skoková sekunda je přidávána k času již od roku 1972. Její využití spočívá v korekci času a zachování stálé délky dne, který se kvůli zpomalování Země prodlužuje. Protože rychlost otáčení Země díky náhodným přesunům různých mas v naší planetě nelze vypočítat předem, počítače a jiná zařízení nejsou vždy připraveny na tento jev, v důsledku čeho vznikají různé problémy.

Většina operačních systémů využívá NTP časový protokol, který synchronizuje zařízení podle světového času. V případě přidané sekundy však může synchronizace zařízení skončit chybou, co vyústí do 100 procentního vytížení procesoru nebo úplného zamrznutí systému.

Tato chyba postihla například lokalizační portál Foursquare, informační web Gawker, framework Hadoop, diskuzního velikána Reddit, či vyhledávač StumpleUpon. Zatímco služby jako Foursquare oficiálně potvrdili, že jejich výpadek byl způsoben touto „chybou“, další servery se k příčině výpadků nevyjádřili. Na druhé straně se objevily i stránky jako Google, které se na skokovou sekundu předem připravili.

Menší kuriozitou je fakt, že portál Gawker na tento jev předem upozornil, ale díky technické nepřipravenosti se také stal jeho obětí.

Související články

Komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru