Software

Uvolněné nové Ubuntu 12.04

Společnost Canonical vydala tento čtvrtek nejnovější vydání operačního systému Ubuntu 12.04 s kódovým označením Precise Pangolin. Nová verze přináší zejména změny v aplikacích a uživatelském rozhraní.

Verze 12.04 je další z tzv. LTS (long term support) vydání, pro které je poskytována prodloužená podpora na 5 let oproti 18 měsícům u klasické verzi.

Není to tak dávno, co Canonical zařadil do verze 11.04 nové rozhraní s názvem Unity, které přineslo nový pohled na organizaci pracovní plochy. V tomto vydání se dočkalo nové funkce s názvem HUD, které fulltextově prohledává všechny položky menu v aktivní aplikací. Pomocí pár stisknutí kláves si tak jednoduše můžete změnit status v IM aplikací, nebo aktivovat soukromé prohlížení v prohlížečích.

Ukážka nové funkce HUD v prohlížeči Mozilla Firefox

Další změny v rozhraní zahrnují v rozšíření funkce quicklistu – panel který po kliknutí pravým tlačítkem myši na ikonu aplikace objeví nejčastěji úkoly.

Co se týče softwarových změn, v novém Ubuntu najdete opět hudební přehrávač Rhytmbox, který byl v minulých verzích nahrazen aplikací Banshee. Systém také obsahuje aktualizovaný kancelářský balík LibreOffice, cloudové úložiště Ubuntu One či Centrum softwaru. V oblasti hardwaru se zlepšila podpora trackpad s integrovanými tlačítky, jako například Synaptics ClickPad.

Ubuntu 12.04 je k dispozici i v dalších variantách, jako například Lubuntu (LXDE rozhraní) nebo Kubuntu (s rozhraním KDE), které je posledním vydáním oficiálně podporovaným společností Canonical. Jeho vývoj nyní převezme společnost Blue Systems.

Nejnovší operační systém Ubuntu si můžete stáhnout z oficiálních stránek nebo pomocí klienta BitTorrent.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru