Zajímavosti

Google dostal povolení testovat samořídicí vozidlo

Po roce od vydání zákona povolujícího jízdu samořídících aut v Nevadě byla schválena první licence na testování jízdy v ostrém provozu.

Tento týden byla společnosti Google vydána oficiální licence povolující využívat samořídicí vozidlo na silničních komunikacích v americkém státě Nevada. Naplnila se tak realita používání „aut budoucnosti“, které předcházel zákon z roku 2011, schvalující v této zemi jezdit na takovém vozidle. Podmínkou pro jízdu je nahlášení přesné lokality, v níž se bude auto pohybovat, zaplacení pojistného ve výši 1 milionu dolarů a přítomnost dvou pasažérů – řidiče a spolujezdce, kteří by v případě potřeby okamžitě mohli převzít kontrolu nad řízením auta.

Vozidlo na pohyb používá inteligentní software, GPS a řadu senzorů, pomocí kterých rozpoznává okolní objekty. Samořídicí vozový park Google v současnosti zahrnuje 8 vozidel – speciálně upravené Audi TT, Lexus RX450h a šest vozů značky Toyota Prius. Právě jeden z posledního zmíněného modelu bude mít to štěstí vydat se na Nevadské cesty jako první. Vozidlo se přepíná do ručního řízení po stisknutí brzdy nebo otočení volantem.

Ukážka modelu Toyota Prius Zadní část auta

Obyvatelé Nevady poznají toto auto tak, že bude kromě loga Google obsahovat poznávací značku červené barvy (v případě budoucí sériové výroby se barva změní na zelenou) se znakem nekonečna na levé straně, který má symbolizovat budoucnost dopravy. Provoz auta je zcela bezpečný, ze všech testovaných vozů mělo v průběhu minulých měsíců nehodu jen jedno, podle společnosti Google byl však viníkem této nehody řidič, který auto řídil v ručním režimu.

I když Google je v této oblasti prvním průkopníkem, zdaleka není jediným. Plány testovat samořídicí auta už oznámilo několik známých společností, jako například General Motors.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru