InternetSoftware

Představené Ubuntu pro smartphony

ubuntu-logoVypadá to tak, že se Canonical chystá rozšířit pokrytí zařízení se svým systémem Ubuntu. Po počítačích a TV tato linuxová distribuce míří na displeje smartphonů.

Ještě před oficiálním oznámením držel Canonical své fanoušky v napětí, když pár dní před představením mobilního Ubuntu zveřejnil na webu odpočítavadlo. Jeho odpočet skončil dnes v 19:00, hned po něm byly zveřejněny první detaily.

Mobilní Ubuntu si bere to nejlepší z více mobilních platforem, najdeme zde např. multidotykové gesta podobné těm z Windows 8, sloužící k ukončení aplikací, zobrazení přehledu spuštěných programů či návratu na hlavní obrazovku.

Nynější uživatelé systému Android se v mobilním Ubuntu určitě neztratí, protože v jeho prostředí najdou např. známou oznamovací roletku která bude kromě klasických informací umožňovat i zobrazení podrobných nastavení napájení či technologií Bluetooth či WiFi pomocí klepnutí na jejich ikonu.

I když je tato verze systému ovladači kompatibilní s Androidem, jedná se o čistou linuxovou distribuci, aplikace se tedy nebudou spouštět v Dalviku, ale v HTML 5 nebo nativním prostředí.

Systém také klade důraz na rychlý přístup k vyhledávání, které bude možno provádět zadáním textu přímo v oznamovací roletce, podporované však bude i hlasové vyhledávání. Kromě vyhledávání v různých obchodech či vyhledávačích se dočkáme i prohledávání aktuálně spuštěné aplikace, podobně jako v desktopové verzi Ubuntu.

Systém bude podrobněji představen již o týden na konferenci CES a do budoucna bude zajímavé sledovat, zda se tento systém dokáže ujmout na trhu, kde stabilně vládnou velikáni v podobě Googlu, Microsoftu a Applu.

Jak vypadá mobilní Ubuntu v praxi, to se můžete dozvědět z následujícího videa:

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkontrolovat také
Zavřít
Tlačítko zpět nahoru