InternetSoftware

Adobe končí s vývojem mobilního Flashe

Společnost Adobe nedávno prohlásila, že se chystá ukončit vývoj svého produktu Flash určeného pro smartphony a odstranila ho z obchodu Google Play. Znamená tento krok konec prohlížení videí na Androidu?

Ano i ne. Adobe přislíbil vydávání bezpečnostních aktualizací do září 2013, tyto updaty už ale nebudou instalovány automaticky, uživatelé tedy budou odkázáni na ruční aktualizaci.

Toto však platí pouze pro telefony, které již mají Flash předinstalovaný, uživatelé nových modelů s Androidem 4.1 (kódové označení Jelly Bean) budou mít smůlu. Pokud chystáte upgrade Vašeho smartphonu nebo tabletu, Adobe Vám doporučuje Flash odinstalovat, protože nedojde k jeho optimalizaci pro nový systém, což může zapříčinit různé chyby a bezpečnostní díry.

A jaký je vlastně důvod konce úspěšné mobilní odnože Flashe? I díky jeho rozšířenosti na více než 100 milionech smartphonů a tabletů různých značek se některé tablety chovali při přehrávání flashových souborů nestandardně (nesouvislé přehrávání a stopy předchozích snímků ve videu). Do budoucna se Adobe chystá zaměřit zejména na HTML 5 a svůj produkt s názvem Air.

Zatímco novější zařízení s podporou HTML 5 budou schopny přehrávání webových kodeků, které již větší služby na sdílení videí podporují, majitelé starších kusů mohou jen doufat, že Adobe uvolní Flash pod licencí open-source, a jeho opětovný vývoj převezme komunita.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru