InternetPočítačeSoftware

Trojan Shylock útočí na Skype

Skype logoPravidelně aktualizovaný malware s názvem Shylock začal díky nejnovější aktualizaci útočit na uživatele IM klienta Skype.
Tento trojský kůň byl vytvořen v prvních měsících loňského roku a je aktualizován v pravidelných intervalech. Jeho hlavním úkolem je infiltrace do počítače a sběr dat z účtů internet bankingu, přitom však dokáže vykonávat úkoly spouštění programů, sbírání cookies, nebo vkládání škodlivého HTML kódu do stránky.

Zatímco doposud se virus šířil zejména prostřednictvím nakažených USB a škodlivých webstránek, díky vytvoření pluginu s názvem msg.gsm se Váš počítat může infikovat už i pomocí IM klienta Skype. Infikovaný počítač se dále podílí na šíření viru pomocí zasílání zpráv a souborů všem kontaktům, přičemž samotný vlastník zneužitého IM konta o rozesílání zpráv nemusí ani vědět, protože malware dokáže po sobě „uklidit“ historii chatu a obcházet bezpečnostní varování programu.

I když tento malware postihuje zejména počítače nacházející se v oblasti Velké Británie, je možné že si v následujících dnech najdete mezi novými zprávami podezřelý text či odkaz na neznámé stránky. V tom případě se mějte na pozoru, a nezapomeňte na aktualizaci Vašeho antiviru, který může zabránit případnému úniku hesel.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru