HryZajímavosti

Rozzuření ptáci útočí

Už je to nějaká ta doba, co Angry Birds obletěli celý svět. Mnohé hráče zaujala určitě svou originalitou, kterou se finská firma Rovio může chlubit, stejně jako svým výdělkem za fenomenální hru, která se může pyšnit téměř miliardou stažení. A nejen tím.

Finské společnosti Rovio Entertainment a mobilní gigant Nokia mají ledacos společného. Už nejen to, že sídlí kousek od sebe ve městě Espoo (20 minut od Helsinek), ale i analytici se shodují, že obě společnosti mají stejnou hodnotu. Právě mobilní gigant byl u vzniku Rovia roku 2003, kdy bratranec ředitele Heda, vyhrál vývojářskou soutěž pod zárukou Nokie, která přispěla na rozjezd Rovia.

Rovio celkem stvořilo 51 titulů i pro EA či Namco. V roce 2009 se Rovio ocitlo na hraně bankrotu, proto bratranci Mikael a Niklas Hedovi byli nuceni stvořit perfektní hru a postavit firmu zas na nohy. V březnu tohoto roku přišel s návrhem ptáků Jaakko Iisalo. To se stalo motivem pro Angry Birds.

Ale stále však trvalo 8 měsíců,než byla hra dokončena.

Jejich první verze vyšla 10.prosince 2009 pro operační systémy iOS firmy Apple, poté i pro os Android a Symbian. Téhož roku, se hra dostala na App Store (Apple), první tři měsíce však byla propadákem, aspoň na velkých trzích. Postupem času se začala stávat jedničkou ve Finsku, Švédsku, Dánsku, Řecku a České Republice, ale v zemích jako USA nebo Velké Británii tak úspěšná nebyla. Proto se Rovio rozhodlo spolupracovat s Applem a rozhodlo se vytvořit krátký animovaný film(22 milionů shlédnutí), přidat 42 úrovní a Lite verzi zdarma. Tím se aplikaci podařilo skočit ze 600. místa na první příčku stažení. Když se hra dostala do obchodu s aplikacemi GetJar, následně jeho servery zkolabovali. Platoforrma byla postavena tak, aby unesla třikrát větší poptávku titulu, ale naštvaní ptáci předčili očekávání a jejich poptávka byla sedmkrát vyšší.

V původní hře bylo jen několik kostek a ptáci bez speciálních schopností. Po doteku ptáka s kostkou pták vyletěl nahoru a kostka se zničila. Házení nahradilo klikání, když se prstem přejelo po obrazovce. Později všechno bylo nahrazeno katapultem, který se používá dodnes. Po nějaké době se přidala prasata. Zelené zbarvení prasat napovídá pravdě, že v době kdy byla do hry přidána, byla v plném proudu prasečí chřipka. A pak už jen zbýval vymyslet důvod nepřátelství mezi ptáky a prasaty. Ten byl, že prasata ukradla ptákům vajíčka. Tento prostý a jednoduchý příběh vyzdvihl hru, ač se do ní investovalo 100 tisíc eur, dnes vynáší desítky milionů dolarů.

Vývojáři umístili hru na tropický ostrov na Pacifiku. Hlavní děj se odehrává mezi prasaty a ptáky, kde každého ptáka specifikuje jedna schopnost. Cílem hry je zničit prasata a tím pak postupovat dál. Na facebooku například můžete využívat různé bonusy, jako je zemětřesení nebo nakrmit ptáka, který nadělá více škody, nebo také spustit laserový zaměřovák.

Vývojáři si hodně pohráli s touto hrou, součástí je také Angry Birds Seasons-zde si hru můžete zahrát v zimě, létě nově je věnováno ptáčkům ve vesmíru. Samozřejmě tu musí být i vánoční verze, tak i velikonoční a ještě mnoho dalších bonusových levelů, které si můžete zakoupit na App Store. Za každý váš odehraný výkon dostáváte maximálně 3 hvězdičky.

Co se týče stahování, umístěním se můžou chlubit, v neplacených aplikacích si drží čtvrté místo pod Facebookem, Skypem a aplikací Viber (zdroj Apple).V placených aplikacích pro iPhone stojí na prvním, třetím a šestém místě.

Co se týče hráčů, má jich legendární hra přes 200 miliónů aktivních hráčů měsíčně. Pro představu: Zynga má jen 21 milionů, OMGPOP 34 milionů a Outfit7 100 milionů.

V čem tkví úspěch takovéto hry? Určitě v originální příběh a také to,že je dostupná všem věkovým kategoriím. Jednoduchá hratelnost a výborná grafika okouzlí každého hráče této hry. Motivy těchto naštvaných ptáku najdete jak na tričkách, ale naleznete také samotné plyšové hračky či přívěšky na klíče apod. Rovio díky tomuto obrovskému úspěchu se chystá vstoupit na burzu, natočit 52-dílný seriál a velkofilm s ptáčky. Chystá se i na novou logickou hru Amazing Alex, od které si slibuje stejný úspěch jako od naštvaných ptáků.

Tak uvidíme čím nás Rovio překvapí. 🙂

 Klady hry:

Originalita , hratelnost,výborná grafika,dostupnost všem věkovým kategoriím,hratelná v mnoha platformách,bonusové levely,bonusy

Související články

4 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkontrolovat také
Zavřít
Tlačítko zpět nahoru