Ostatní

Konec soudního sporu mezi Google a Oracle

Po více než měsíci od začátku soudního procesu mezi společností Oracle a Google došlo k vyhlášení finálního verdiktu poroty.

16. dubna se veřejnost dočkala začátku procesu mezi dvěma velkými společnostmi Google a Oracle. V době, kdy to vypadalo s Androidem bledě, přišla firma Xamarin s technologií, která mohla Android úplně zbavit Javy.

Dnes je však již výsledek znám, porota se po téměř po týdenním hlasování shodla na tom, že i když Google porušil autorská práva použitím 37 API použitých v systému Android, není jasné, zda k tomu došlo podle ustanovení oprávněného užítí, která za určitých podmínek umožňuje použití autorsky chráněného obsahu. Konečný verdikt tedy zněl tak, že Google autorské práva neporušil. Pro všechny současné i budoucí uživatele Androidu to tedy znamená to, že nebudou zatížení dalšími licenčními poplatky na úkor Oraclu.

Co se týče finančního odškodnění, Google zaplatí Oraclu jen malou částku za to, že se porota neshodla v jedné části verdiktu. Tento rozsudek můžeme považovat za konec tohoto dlouholetého sporu, tedy alespoň v tom případě, že se Oracle neodvolá, a celý proces se znovu neotevře. Důvod na odvolání může firmě poskytnout soudce William Alsup, pokud rozhodne, že se na API Javy vztahuje autorské právo.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkontrolovat také
Zavřít
Tlačítko zpět nahoru