Software

Nokia končí se Symbianem

Nokia logoPři shrnutí finančních výsledků za poslední čtvrtletí se Nokia zmínila i o tom, že neplánuje dále rozšiřovat nabídku telefonů s operačním systémem Symbian.

I když se platforma Symbian už dávno netěšila takové oblibě jako před pár lety, zdálo se, že Nokia bude pokračovat s jejím vývojem a nasazením alespoň v levných low-end zařízeních. Tomu všemu je však podle oficiálního prohlášení konec:

„Během přechodu na Windows Phone v roce 2012, jsme pokračovali v prodeji zařízení s operačním systémem Symbian. Nokia 808 PureView, zařízení které ukázalo naše zobrazovací schopnosti a které přišlo na trh v roce 2012, bylo našim posledním zařízením se Symbianem.“

Tomuto rozhodnutí určitě pomohl fakt, že v loňském roce bylo prodáno jen 2,2 milionu zařízení s OS Symbian, přičemž za stejný čas dosáhl počet prodaných smartphonů s OS Windows Phone 4,4 milionu kusů.

Symbian tak ukončil své období sesazeného lídra v oblasti smartphonů, kterým se stal po roce 2011, kdy jeho slávu zastínil OS Android. Nokia doplatila hlavně na zastaralost systému, která dovolila její protivníkům rychle nabídnout novinky a prosadit se na trhu.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru