Hardware

Nová technologie od Hitachi umožní uchovat data až na 100 milionů let

Vědcům v laboratořích společnosti Hitachi se podařilo vytvořit médium, jehož životnost by i při náročných podmínkách neměla být menší než několik milionů let.

Médium je složeno z křemenného skla, do kterého jsou ve čtyřech vrstvách vyleptané informace s vyšší hustotou než u současných CD, na jejich čtení je třeba optický mikroskop. Objem dat dosahuje 40 MB na čtvereční palec a tvrzení o dosud nevídané výdrži média je podložené testy, ve kterých bylo vystaveno teplotě 2000 ° C po dobu dvou hodin, přičemž data byla stále čitelné.

Podle mluvčí firmy Hitachi se chce společnost zaměřit nejprve na organizace zálohujúce velké objemy dat a také na zálohu kulturních či veřejných dokumentů. Nevýhodou je, že technologie na zapisování do skla by měla být veřejně dostupná až za 3 roky, do té doby budou firmy odkázany na posílání dat společnosti Hitachi, která se postará o jejich uložení na paměťové médium.

O podobný objev se společnost pokoušela už nejméně tři roky, narazila však na problém se způsobem zapisování a čtení dat. Dnes je však všechno jinak, a Hitachi pracuje na dalších zlepšeních, které by měly mimo jiné přinést vyšší hustotu a rychlejší zápis dat.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru