Software

Bude v budoucnu Android nezávislý od Javy?

V těchto dnech svitla operačnímu systému Android možnost zcela osvobodit jeho budoucí verze od Javy. Společnost Xamarin představila technologii, která dokáže přepsat zdrojový kód aplikace napsané v Javě do jazyka C#.

Před třemi týdny jsme Vás informovali o začátku ostře sledovaného soudního procesu mezi společností Google a Oracle. V případě že Google tento spor prohraje, hrozí mu kromě finančního odškodnění i placení licenčních poplatků za použití Java kódu v systému Android.

Tímto poplatkem se však Google může vyhnout například použitím alternativního programovacího jazyka. Jednu z možností představila společnost Xamarin, které se podařilo převést zdrojový kód Androidu do C#.

Společnost byla založena aby převzala vývoj open source verze rozhraní .NET pod názvem Mono. Při vývoji tohoto projektu společnost vytvořila nástroje pro vývoj aplikací pro platformy Android a iOS. Vývojáři Xamarinu během zvyšování výkonu své aplikace narazili na výkonnostní strop ve virtuálním stroji Darvik, proto se rozhodli o převedení kódu do jazyka C # a založili opensource projekt XobotOS a s pomocí nástroje Sharpen od společnosti db4object převedli většinu hlavních prvků Androidu do tohoto jazyka.

Firma kvůli nedostatečné kapacitě neplánuje pokračovat ve vývoji nástroje, ale chce z něj použít části, které jí pomohou (i pomocí obcházení Darviku) zvýšit výkon v její aplikacích.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru