HardwareZajímavosti

Baterie ve spreji? Nic není nemožné…

 Výzkumnému týmu studentů z Riceovy univerzity se podařilo přijít s převratným objevem v podobě baterie ve formě spreje. V případě, že se tato novinka v budoucnu uchytí na trhu, přinese menší náklady na výrobu a nové designové možnosti.

Zmíněný výzkumný tým pracoval na konceptu baterie ve spreji již více než rok. „Nynější podoba má podobné vlastnosti jako v současnosti nejpoužívanější typ bytérií Li-Ion, oproti ní však může být aplikována na libovolný povrch pomocí spreje“ vyjádřil se Neelam Singh, student univerzity a vrchní člen výzkumného týmu.

Samotná aplikace baterie probíhá v pěti fázích – umístění dvouproudých kolektorů katody, polymerového separátoru a anody. Problémem při vývoji této „baterie“ byly právě její jednotlivé složky, které se loupali a byly citlivé na vlhkost. Po roce vývoje se však uvedené problémy podařilo vyřešit, v současnosti se ještě pracuje na optimalizaci baterie.

Využití této baterie by mělo být poměrně široké, firmy například budou moci místo klasických rovných baterií vyrábět baterie s oblým nebo jinak zakřiveným povrchem, což by přidalo na kráse a úspoře místa notebookům, u kterých se klade důraz na design. Výzkumný tým se nyní soustřeďuje zejména na získání patentu pro tento objev, a také na nahrazení některých složek baterie bezpečnějšími alternativami.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru