InternetOstatní

Velká Británie bude blokovat The Pirate Bay

Populární torrent službě The Pirate Bay hrozí ve Velké Británii kvůli porušení autorských práv filmových a hudebních producentů blokování největšími internetovými providery. Stránka bude blokována O2, Orange, Sky, TalkTalk a Virgin Media.

Uvedené společnosti musí podle rozhodnutí soudu v nejbližších týdnech zablokovat přístup na tuto službu. Tá se brání tím, že slouží pouze jako vyhledávat torrentů, přičemž ty nejsou umístěny přímo na její serveru. Soudce Justice Arnold však toto tvrzení neakceptoval a prohlásil, že The Pirate Bay aktivně podporuje porušování autorských práv.

K situací se vyjádřili i známé osobnosti, jako například ředitel Open Rights Group Jim Killock: „Blokování The Pirate Bay je nesmyselné a nebezpečné. Povede k stále širšímu a drastickejšímu blokování internetových stránek.“

Společnost Virgin Media uvedla, že budou konat na základě soudního příkazu, ale podle jejich názoru jsou podobné blokace stránek jen částí řešení. Skutečným řešením jsou služby jako například Spotify (se kterou Virgin Media přímo spolupracuje), která za malý poplatek nabízí legální přístup k multimediálnímu obsahu.

The Pirate Bay nemělo na tomto soudu své zastoupení. Stránka byla založena pirátskou organizací Piratbyrån v roce 2003, přičemž o rok později ji začala provozovat komunita dobrovolníků. I navzdory několika pokusům o zrušení služby a zabavení některých serverů v roce 2006 je stránka funkční dodnes a patří mezi 100 nejnavštěvovanějších stránek světa. Během této doby se však dočkala blokování od více zemí, přičemž poslední zemí v níž byla služba zakázána v lednu tohoto roku bylo Nizozemsko.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zkontrolovat také
Zavřít
Tlačítko zpět nahoru