HardwareZajímavosti

Pevné disky s kapacitou 6 TB už letos, do roku 2016 až 60 TB

Společnost IHS iSuppli zveřejnila analýzu, podle níž bude možné již koncem tohoto roku vyrábět disky s kapacitou 6 terabajtů.

Podle této analýzy bude možné už letos zvýšit hustotu záznamu ploten HDD ze současných 744 Gb na 780 Gb na čtvereční palec, což by umožnilo přijít výrobcem pevných disků s modely překračujícími hodnotu 5 TB. To však zdaleka není vše, do roku 2016 se očekává postupné zvyšování této hodnoty až na 1800 Gb na čtvereční palec.

Současná technologie PMR (kolmý magnetický záznam) již pomalu dosahuje své technické maximum, proto bude při dosahování vyšších kapacit pevných disků využívána technologie HAMR (magnetický záznam s využitím tepla), se kterou bude možné dosáhnout hustotu záznamu až 10 Tb na čtvereční palec, což umožní výrobu klasických i externích 2,5 palcových disků s kapacitou do 20 TB a v případě větších 3,5 palcových modelů až 60 TB.

Technologie HAMR by tak mohla posunout definitivní konec klasických magnetických disků a jejich nahrazení moderními technologiemi jako například SSD.

Související články

Komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tlačítko zpět nahoru